IBM, yenilenebilir enerji için hava tahmin sistemi geliştiriyor
Hava şartları, elektrik şebekesi ihtiyaçlarının planlanmasında her zaman önemli bir faktör olmuştur. Günümüzde ise yenilenebilir enerji tesislerinin de devreye girmesi ile her zamankinden daha önemli hale geldi.
Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji tesislerinin kurulum planlamasındaki ihtiyaçları karşılamak üzere IBM, hava durumu verilerini analiz edecek ve daha kesin tahminler yapacak bir yazılım geliştirdi. Hibrit Yenilenebilir Enerji Tahmini (The Hybrid Renewable Energy Forecasting) kısaca HyRef adını verdikleri sistem, görüntü işleme ilebulutları takip edecek, gökyüzünü kameralarla izleyecek, sensörler ile çevreden anlık veri toplayacak ve bütün bunları bir araya getirerek daha gerçekçi bir hava tahmini yapacak.
IBM’in hava tahminlerini iyileştirmek üzere ileri düzeyde hesaplama sistemlerini kullanmayıu amaçlayan The Deep Thunder programının uzman araştırmacısı Lloyd Treinish, “hava durumunu daha gerçekçi tahmin edemezseniz, bittiniz demektir” diye konuşarak konunun önemini vurguluyor. IBM’in 1996 yılında başlattığı The Deep Thunder programı, müşteriler için yerel ve kısa amanlı hava tahmini gerçekleştirmek üzere başlatıldı. Yeni yazılım teknolojileri ile enerji tesislerinden büyük kurum ve organizasyonlara kadar oldukça geniş bir müşteri kitlesine hizmet veriyorlar.